Smerteforsker advarer mot medikamentbruk

Vi som jobber med smerte skiller gjerne mellom tre typer smerte: Akutt smerte, smerte på grunn av kreftsykdom, og det som er kjent som kronisk smerte. Sistnevnte bør omtales som «langvarig smerte» fordi de ikke behøver å være livslange, sier Petter Borchgrevink (bildet) til ABC Nyheter.Omtrent 30.000 amerikanere dør hvert år på grunn av utstrakt bruk av opioid-medisiner. Nå slår den norske professoren alarm: Redd dette skal skje i Norge. Cirka 1,5 nordmenn sliter med kroniske smerter, som Folkehelseinstituttet nå omtaler som langvarige smerter. I de fleste tilfeller vet man ikke årsaken til langvarige smerter. Du kan lese hele artikkelen her.

Transkutan Elektrisk Nervestimulering (TENS) er et godt alternativ til medikamentell behandling ved langvarige smerter eller brukt i kombinasjon med medikamenter. Det er en en veldokumentert behandlingsmetode uten bivirkninger som kan øke livskvalitet og redusere medikamentbruk når TENS anvendes riktig. Studier viser at det er viktig å komme tidlig på banen med ikke-medikamentell behandling ettersom langvarige smerter har dårlig prognose etter 1 år. Ref artikkel i Dagens Medisin her. Den norske legeforeningen har også utarbeidet en veileder for bruk av opioider ved langvarige, ikke-kreftrelaterte smerter. Veilederen kan fåes på forespørsel til post@quintet.no eller telefon 55981555. Fysioterapeut eller lege kan søke om TENS apparat til bruker etter utprøving av effekt. Quintet har avtale med de fleste helseforetak i landet og ordningen er kostnadsfri for bruker. Vi holder jevnlige TENS kurs rundt om i landet. Ta kontakt på post@quintet.no dersom du har spørsmål vedrørende apparat, opplæring eller veiledning.

Publisert

Nyheter

Underlivssmerter

Hjelpemidler for Seksuallivet

Orgastisk dysfunksjon

Erektil dysfunksjon

Smerter ved samleie

Hard Flaccid Syndrome: En pasienthistorie

Vi kom nylig i kontakt med en mann, vi kaller ham «Morten» i denne saken, som over flere år har slitt med smerter og ubehag i penis og bekkenområdet. Han oppsøkte i…

Nyheter

Bekkenbunnsplager & inkontinens

Husk bekkenbunnstrening

HUSK bekkenbunnstrening!   I samarbeid med uroterapeut Linn Elin Rødal lanserer vi klistermerker som det helt enkelt står «husk» på. Linn Elin fikk ideen etter å ha snakket med en pasient som…
Vi bruker informasjonskapsler for å kunne gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bla videre på siden aksepterer du at slik informasjon benyttes.
Aksepter