LARS – Lav Fremre Reseksjonssyndrom

Lav fremre reseksjonssyndrom (LARS) er en samling av symptomer som oppstår etter gjennomgått kirurgi for endetarmskreft.  Kirurgi for endetarmskreft er som regel såkalt sfinktersparende rektalkirurgi, og innebærer fjerning av deler av, eller hele endetarmen (siste 15-20 cm av tykktarmen). De to gjenværende endene av tarmen sys så sammen igjen til en anastomose.

Symptomer på LARS:

 • Avføringsinkontinens og hastverkslekkasje
 • Økt hyppighet av tarmtømminger
 • Økt avføringstrang
 • Endret tarmtømmingsmønster
 • Vansker med tarmtømming
 • Ufullstendig tømming
 • Løs avføring og/eller forstoppelse
 • Plager med luft i magen og luftlekkasjer

LARS kan også gi nedsatt seksuell helse i form av:

 • Ereksjonssvikt (impotens)
 • Ejakulasjonssvikt (manglende eller vanskelig for å få utløsning)
 • Tørr skjede
 • Endret selvbilde og kroppsvelvære

Problemene som oppstår ved LARS skyldes endret tarmmotilitet, endret funksjon av endetarmsreservoir og problemer med analsfinkteret (lukkemuskelen).

Endret tarmmolitet dreier seg hovedsakelig om hurtigere tarmpassasje. I tillegg vil rektumkirurgi ofte endre tarmens evne til å bremse og «holde» på avføringen. Dette skyldes at den delen av tarmen som normalt sett bremser hastigheten på tarmpassasjen fjernes. Man kan se for seg at man både går i nedoverbakke, og fjerner bremsene samtidig. Dette gjør at det blir større trykk i endetarmen, og dermed vanskeligere å forhindre lekkasje og hastverk ved tarmtømming.

Endret funksjon av endetarmsreservoir dreier seg både om at kirurgien kan skade nervene, og at endetarmskapasiteten endrer seg. Nerveskadene under kirurgi skyldes at man skader små nervetråder som går til tarmen. Dette er så å si umulig å unngå, men det vil variere hvor store skadene er. I tillegg vil kirurgien endre selve formen og funksjonen til endetarmen, og påvirke kapasiteten. Arrvev vil også påvirke kapasiteten.

Problemer med lukkemuskelen kan skyldes både selve kirurgien, men også strålebehandling. Dette kan forårsake både lekkasje og økt avføringstrang.

I Quintet arbeider vi med hjelpemidler innen seksuell helse, smertebehandling og inkontinens, og dette har vi gjort i snart 20 år. Sentralt i den konservative behandlingen er bekkenbunnstrening med biofeedback og elektrostimulering.

LARS kan forebygges, og tiden rett etter kirurgi er spesielt viktig. Alle pasienter som har gjennomgått kirurgi for tarmkreft bør gjøre bekkenbunnstrening. Bekkenbunnstrening har vist seg å gi bedre livskvalitet og symptomkontroll hos pasienter med LARS. Det er viktig å trene riktig – dersom du er usikker på om du trener riktig kan du ta kontakt med en fysioterapeut som har spesialisert seg på bekkenbunnshelse. Du finner fysioterapeuter i ditt nærområde nederst på våre hjemmesider www.quintet.no

Ved LARS kan evnen til å knipe skikkelig, og evnen til å slappe av ordentlig være nedsatt. Noen sliter også med at musklene strammer seg når de ikke skal. Dette kan måles med biofeedback. Biofeedback gjøres ved å plassere en liten probe i endetarmen. Denne proben fanger opp signaler når man kniper og hviler, og man kan se dette på en skjerm. Man kan bruke biofeedback til å kjøre ulike treningsprogrammer, treningsspill og se resultatene av bekkenbunnstreningen!

Elektrostimulering kan brukes ved LARS på to måter:

1) Funksjonell elektrostimulering brukes som hjelp til bekkenbunnstrening hos de som har svak bekkenbunn eller veldig vanskelig for å finne riktig muskulatur. Funksjonell elektrostimulering er med andre ord hjelp til riktig bekkenbunnstrening.

2)Tibialisstimulering gjøres ved å plassere to elektroder (lapper) på huden. Disse gir svak strøm, og påvirker samspillet av nerver i bekkenbunnen. Tibialisstimulering brukes for å hjelpe på hastverks og tømmingsproblematikk. Se instruksjonsfilm her.


Med MyoPlus Pro-apparatet kan man både gjøre biofeedback, funksjonell elektrostimulering og tibialisstimulering. Dette kan rekvireres kostnadsfritt, og pasienten får låne apparatet så lenge som nødvendig.
 

Kilde 14.03.2019:

https://www.uptodate.com/contents/low-anterior-resection-syndrome-lars

Publisert

Nyheter

Underlivssmerter

Hjelpemidler for Seksuallivet

Orgastisk dysfunksjon

Erektil dysfunksjon

Smerter ved samleie

Hard Flaccid Syndrome: En pasienthistorie

Vi kom nylig i kontakt med en mann, vi kaller ham «Morten» i denne saken, som over flere år har slitt med smerter og ubehag i penis og bekkenområdet. Han oppsøkte i…

Nyheter

Bekkenbunnsplager & inkontinens

Husk bekkenbunnstrening

HUSK bekkenbunnstrening!   I samarbeid med uroterapeut Linn Elin Rødal lanserer vi klistermerker som det helt enkelt står «husk» på. Linn Elin fikk ideen etter å ha snakket med en pasient som…
Vi bruker informasjonskapsler for å kunne gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bla videre på siden aksepterer du at slik informasjon benyttes.
Aksepter