Colosseum Mann øker sin fagkompetanse med Linda Sørby

Colosseum Mann urologiske klinikk og sykehus har sitt hoved virke innenfor urologi. Klinikken arbeider med utredning, cystoskopier, ultralyd og konsultasjoner. Det opereres fimoser, sterilisering, TUR-P, CoreTherm og større RALP operasjoner. RALF er operasjon som gjennomføres ved prostata kreft. Ved slike operasjoner så benytter kirurgen en robot som arbeidsverktøy. Dette sikrer i større grad at kirurgen ikke kommer borti noen nerver under operasjonen. 

Å operere nervebesparende er viktig for å unngå lekkasje og ereksjonsproblemer etter operasjonen. Til dette er det viktig å ha en erfaren operatør samtidig som at pasienten også kan gjøre noe selv for å redusere sine plager og bedre sin livskvalitet. 

For at alle pasientene skal være best mulig medisinsk ivaretatt så har klinikken urologer som arbeider med utredning, kirurger som gjør de mest avanserte operasjonene, fysioterapeut med spesialfelt bekkenbunnstrening og en uroterapeut under utdanning, knyttet til vår virksomhet.

Å ha muligheten til å arbeide tverrfaglig og kunne diskutere ulike problemstillinger, er viktig slik at alle fagpersoner bidrar til at pasienten får den beste behandlingen.

Våren -19 fikk Colosseum Mann på Majorstuen i Oslo et nytt tilskudd til staben i fysioterapeuten Linda Sørby, som jobber her deltid. Hun er utdannet i Oslo og
har jobbet som fysioterapeut siden 1998. Hun har spesialkompetanse innen urologiske, gynekologiske og anorectale problemstillinger, og har hovedsakeli jobbet med dette de siste 11 årene. Hun behandler pasienter med ulike former for inkontinens, seksuell dysfunksjon og underlivssmerter, og jobber både med kvinner, menn og barn med slike problemstillinger, også på Colosseum Mann. Hun er opptatt av tverrfaglig samarbeide, noe som gjorde at hun ble trigget da hun ble spurt om å jobbe hos oss. 
 

Linda er en erfaren foredragsholder ift bekkenbunnsproblematikk. Hun har bl.a. forelest på Litteraturhuset i Oslo om underlivssmerter, tre ganger på Quintets høstkurs, «En dag med Linda Sørby» i Bergen/Quintet, om underlivskreft på sykehuset Østfold, og har forelest for fysioterapeuter, blærekreftforeningen, jordmorforbundet, slagpasienter mm

Linda kan hjelpe deg med problemstillinger som mange sliter med «alene» og opplever at de ikke får hjelp med, og som kan ha stor innvirkning på hverdagen og livskvaliteten til pasientene. Mange pasienter opplever at de ikke blir forstått og tatt på alvor, særlig de som sliter med smerte i underlivet. Årsakene kan være mange, og det kan være nyttig og nødvendig å ha et tverrfaglig team i ryggen. Eksempler på årsaker er senskader etter kreftbehandling, fødsler, infeksjoner, diverse hudsykdommer, nevrologiske og gynekologiske problemer, hormonelle påvirkninger, fall på halebenet, forstoppelse, mye bruk av soppkurer og antibiotika, overdreven vasking av underlivet mm. Pasientene bør utredes og eventuelt få behandling for funnene. Men mange ganger finner man ikke svar på prøver, og det kan være svært
frustrerende for den det gjelder. I mange av disse tilfellene kan årsaken være dysfunksjon i bekkenbunnen, noe som kan komme til syne ved inkontinens, tømmingsproblemer, seksuelle problemer og smerter i underlivet.

En god fysioterapeut, som Linda, med kunnskap og bred erfaring innen «kvinnehelse» vil kunne hjelpe med rådgivning og behandling av muskulaturen. Den kunnskapen tilhører ikke allmenn fysioterapi. Det er også mye pasienten kan gjøre selv med gode hjelpemidler og veiledning. Målet med behandlingen er blant annet å redusere eller eliminere redsel, og gjenvinne seksuell trygghet. Behandling og veiledning bl.a i forhold til bruk av eventuelle hjelpemidler, ligger naturlig inn under Linda sitt fagområde og er en del av hennes konsultasjoner. Hun har og på Colosseum Mann mulighet til rask «sparring» med husets andre spesialister, og få rask bistand ift hjelpemiddelsøknader og evt medisinering.

På klinikken vil nok Lindas hovedvirke være i forhold til pasienter som er behandlet for prostatakreft, både med informasjon og opplæring til hva pasienten kan gjøre før operasjonen, og ikke minst hjelp til kvalitetssikring av opptreningen i etterkant av operasjon. Det er aldri for sent å komme i gang og få hjelp av Linda. Pasienter kan ha god effekt selv mange år etter operasjon. Mange opplever at de ikke får tak i bekkenbunnen, og trenger litt hjelp og støtte til dette, og ikke minst å få råd til å utføre riktig trening til riktig tid. Ca 1/3 får ikke til riktig teknikk på knipet ved kun å lese en brosjyre, og vil da trenge hjelp så treningen blir riktig.

Linda Sørby har skrevet to kronikker med mer utdypende informasjon om behandling etter prostatakreft og underlivssmerte. Du kan lese mer om disse her:

https://www.f-b.no/debatt/prostatakreft/helse/movember-menn-har-rett-til-a-vite/o/5-59-920477

https://www.f-b.no/debatt/helse/seksualitet/snakk-om-det-hvis-du-kjenner-deg-igjen-i-dette-det-er-ikke-normalt-a-ha-smerte-fra-kjonnsorganene/o/5-59-1407170

Publisert

Nyheter

Underlivssmerter

Hjelpemidler for Seksuallivet

Orgastisk dysfunksjon

Erektil dysfunksjon

Smerter ved samleie

Hard Flaccid Syndrome: En pasienthistorie

Vi kom nylig i kontakt med en mann, vi kaller ham «Morten» i denne saken, som over flere år har slitt med smerter og ubehag i penis og bekkenområdet. Han oppsøkte i…

Nyheter

Bekkenbunnsplager & inkontinens

Husk bekkenbunnstrening

HUSK bekkenbunnstrening!   I samarbeid med uroterapeut Linn Elin Rødal lanserer vi klistermerker som det helt enkelt står «husk» på. Linn Elin fikk ideen etter å ha snakket med en pasient som…
Vi bruker informasjonskapsler for å kunne gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bla videre på siden aksepterer du at slik informasjon benyttes.
Aksepter