Efemia – det alle lurer på!

Sist oppdatert mars 2022

Hvordan vet man om man trenger en urinstopper?

Dersom du opplever urinlekkasje som du synes er plagsom er det lurt å prøve en urinstopper. Du bør oppsøke helsepersonell for råd og veiledning. De fleste vil få råd om å gjøre knipeøvelser, gjerne veiledet av en fysioterapeut. Fysioterapeuten kan i noen tilfeller også anbefale deg å kombinere bekkenbunnstreningen med elektrostimulering. Det tar tid å styrke en svak bekkenbunn, og Efemia kan være fin å bruke frem til bekkenbunnstreningen gir effekt. Du kan også bruke Efemia kun i de situasjoner du forventer lekkasje – for eksempel når du jogger eller trener.

Hvordan fungerer Efemia?

Efemia er et vaginalt innlegg som reduserer urinlekkasjen ved anstrengelse ved å støtte midten av urinrøret. Det er midten av urinrøret som er det mest utsatte punktet ved anstrengelse – og det er ofte her lekkasjen oppstår. Efemia klemmer sammen urinrøret på dette svake punktet under anstrengelse.

Hvor kan jeg kjøpe Efemia?

Du kan kjøpe hos Apotek1 (nettbutikk eller fysisk apotek), Vitusapotek, Dittapotek eller på våre hjemmesider. Dersom du har blåresept på inkontinensutstyr så kan du bestille Efemia fra alle apotek og bandasjister i Norge. De fleste vil strekke seg langt for å levere til deg. Be dem ringe til oss – så finner vi ut av det!

 

Hvor mye må jeg betale?

Dersom du ikke har resept må du betale hele beløpet selv. Utsalgsprisene varierer fra sted til sted, og du finner til en hvert tid anbefalt utsalgspris i vår nettbutikk

Dersom du har blåresept på inkontinensutstyr gjelder de vanlige reglene for blåresept. Det vil si:

Dersom du har medisiner og andre medisinske forbruksvarer på blåresept, betaler du en egenandel når du henter disse ut på apoteket. Egenandelen er på 39 % av restbeløpet, men ikke mer enn 520 kr. Merk at reseptene må være skrevet ut av samme lege på samme dato for at dette skal gjelde, og du må godta såkalt «generisk bytte» av medisiner for å få det rimeligste alternativet.

I 2022 er egenandelstaket for året 2921 kr. Dersom du kommer over denne grensen får du frikort. Dersom du har frikort betaler du ingen egenandel.

Én pakke Efemia skal vare 3 måneder / 90 dager, så kostnaden per dag er mye lavere enn engangsproduktene.

Må man ha resept?

Nei, Efemia er tilgjengelig reseptfritt, men du må ha blåresept på inkontinensutstyr dersom du skal få dekket utgiftene til Efemia delvis eller helt. Det er en lege som skriver ut blåresepten til deg – for eksempel fastlegen din.

Kan jeg bruke Efemia når jeg jogger eller trener?

Absolutt! Det er gjort studier på bruk av Efemia under crossfit og styrkeløft som viser at Efemia fungerer utmerket under trening. Crossfit, jogging og trampoline er «ekstremsport» for bekkenbunnen, og for mange er Efemia en enkel og elegant løsning på problemet! 

Kan jeg bruke Efemia dersom jeg har tørre eller skjøre slimhinner?

Ja, du kan helt fint bruke Efemia, men du må gjerne benytte en vannbasert glidekrem når du setter Efemia på plass for å minimere irritasjon og friksjon. Efemia er laget av Silpuran – et mykt medisinsk silikon med en overflate som gjør innføringen lett. Du kan også fukte den med vann for å gi den en litt glattere overflate.

Hvordan settes Efemia på plass?

Efemia plasseres i skjeden med den lange enden av håndtaket pekende bakover mot endetarmen. Du kan gjerne gi den et ekstra dytt når du setter den på plass slik at den ligger inn forbi den smaleste delen av skjedeinngangen. Håndtaket skal være på utsiden av skjeden, og sitte mellom de indre kjønnsleppene. 


Hva skiller Efemia fra andre urinstoppere?

Efemia kan gjenbrukes, og krever ingen applikator for å settes på plass. Virkningsmekanismen til Efemia er unik i det at den støtter miduretralt (midt på urinrøret) på akkurat samme måte som en TVT-operasjon – hvor et bånd opereres inn under urinrøret for å gi dette støtte. Efemia er bedre for miljøet og billigere i bruk per dag enn alle andre urinstoppere! I tillegg kan du bruke Efemia trygt og sikkert inntil 16 timer i strekk – lenger enn noen annen urinstopper.

Hvorfor anbefaler dere at man begynner med startsettet?

Startsettet inneholder alle tre størrelsene, og det kan ta tid å finne den riktige størrelsen for deg. Vi anbefaler derfor at du kjøpe er startsett og begynner med å prøve den minste størrelsen. Dersom den ikke er tilstrekkelig går du videre opp en størrelse helt til du finner den størrelsen som effektiv reduserer lekkasje i de situasjonene du forventer lekkasje. Det er ikke mulig å forutsi hvilken størrelse som passer for deg, og man kan ikke bruke tampongstørrelse, antall fødsler, høyde, vekt eller andre mål for å finne riktig størrelse. Startsettet er kraftig sponset i pris slik at det skal være enkelt å prøve Efemia på riktig måte.

Kan jeg bli syk om jeg glemmer å skylle Efemia før jeg tar den i bruk?

Vaginaen har en fantastisk evne til å holde rense seg selv, og bekjempe sykdomsfremkallende bakterier. Som regel går det helt fint om du glemmer å skylle Efemia før bruk en gang i blant. Dersom du glemmer det flere ganger, eller er uheldig kan det oppstå illeluktende og/eller misfarget utflod som tegn på at det er en overvekst av sykdomsfremkallende bakterier.

Kan jeg bruke Efemia når jeg har menstruasjon?

Ja, men vær oppmerksom på at Efemia ikke beskytter mot menstruasjonslekkasje, kun urinlekkasje.

Kan jeg bruke Efemia når jeg er gravid?

Efemia er ikke klinisk testet på gravide, og vi kan derfor ikke anbefale at det brukes hos gravide.

Hvor mange ganger og hvor lenge om gangen kan jeg bruke produktet?

90 dager og opptil 16 timer i strekk!

Hjelper Efemia mot urgency inkontinens og overaktiv blære?

Nei, Efemia hjelper kun ved stressinkontinens (anstrengelseslekkasje), og vil ikke ha noen effekt ved urgency inkontinens (hastverkslekkasje) eller overaktiv blære.

Er det normalt at produktet endrer farge til gulaktig?

Over tid er det helt normalt at produktet blir litt mindre gjennomsiktig og svakt gulaktig.

Hvorfor skal jeg la produktet lufttørke?

Silikon tiltrekker seg naturlig fuktighet og skitt, så det er viktig å la den tørke helt før du pakker en bort i oppbevaringsposen. På denne måten holder du produktet rent og pent.

Hvorfor anbefales intimsåpe til vask av Efemia?

Vaginaens pH er den samme som intimsåpe, og eventuelle såperester vil ikke forstyrre den vaginale pH-en dersom det er benyttet intimsåpe til vasking. Dette vil redusere risikoen for irritasjon i huden/slimhinnene. Valg av såpe er mindre viktig dersom du er nøye på å skylle produktet grundig etter vask.

Hvorfor må jeg bytte ut produktet hver 3. måned?

Efemia er laget i et holdbart materiale, og er laget for å tåle både miljøet i vagina, og hyppig vasking. Vi anbefaler at du bytter Efemia hver 3. måned for å være sikker på at den fungerer optimalt.

Må jeg ta ut Efemia når jeg skal på do?

Nei, du behøver ikke ta ut Efemia når du skal på toalettbesøk. Det går også helt fint å tisse uten å ta ut Efemia.

Kjennes den når jeg sitter eller går?

De fleste vil være bevisst på at Efemia er i skjeden de første minuttene etter at den er satt inn, men etter hvert vil man ikke lenger legge merke til at den er der. Dette kan sammenliknes med innsetting av en tampong. Man blir raskt vant til at den er på plass, og merker den ikke når man sitter eller går.

Jeg opplever vakuum når jeg drar Efemia ut – hvordan kan jeg unngå dette?

En god måte å unngå dette på er å føre inn en finger ved siden av Efemia for å bryte vakuumet i det du trekker den ut.

Efemia sklir ut – hvordan kan jeg unngå dette?

For de fleste vil det hjelpe å sette Efemia litt lenger inn i skjeden slik at den kommer over bekkenbunnen. Dersom du har prøvd den største størrelsen, og forsøkt å sette den lenger inn uten at dette hjelper så kan det hende den største størrelsen er for liten. Produsenten har per i dag ikke planer om å lage flere størrelser.

Publisert

Relaterte saker

Nyheter

Underlivssmerter

Hjelpemidler for Seksuallivet

Orgastisk dysfunksjon

Erektil dysfunksjon

Smerter ved samleie

Hard Flaccid Syndrome: En pasienthistorie

Vi kom nylig i kontakt med en mann, vi kaller ham «Morten» i denne saken, som over flere år har slitt med smerter og ubehag i penis og bekkenområdet. Han oppsøkte i…

Nyheter

Bekkenbunnsplager & inkontinens

Husk bekkenbunnstrening

HUSK bekkenbunnstrening!   I samarbeid med uroterapeut Linn Elin Rødal lanserer vi klistermerker som det helt enkelt står «husk» på. Linn Elin fikk ideen etter å ha snakket med en pasient som…
Vi bruker informasjonskapsler for å kunne gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bla videre på siden aksepterer du at slik informasjon benyttes.
Aksepter