Vi må kjønne mer forskning

I den nyeste utgaven av Tidsskriftet for den norske legeforening kan du lese et portrettintervju av gynekolog og forsker Johanne Sundby. Hun har arbeidet for kvinnehelse nasjonalt og internasjonalt og er tydelig i talen: vi må se på kjønn som variabel.

I forskningen er det vanlig å bruke mannen som standard, men vi vet i dag at mange sykdommer arter seg annerledes hos kvinner, og det er farlig å ikke være klar over forskjellen. For eksempel er de klassiske symptomene på hjerteinfarkt hos kvinner og menn gjerne forskjellige. Kvinner har større tendens til smerteutstråling til ryggen, menn har større tendens til smerteutstråling nedover venstre arm. Å vite forskjellen på symptombildet hos kvinner og menn kan i slike tilfeller være livreddende.

Du kan lese intervjuet her.

Publisert

Endometriose

Nyheter

Menn og inkontinens

Erektil dysfunksjon

Nye veiledere og brosjyrer!

Vi utarbeider og forbedrer stadig vårt infomateriell, og nå var det endometriose og menn som stod for tur. Du finner de nye brosjyrene nederst i denne saken. Akkurat nå arbeider vi med…

Endometriose

Smertelindring & muskeltrening

Trening og endometriose

I «Fysioterapeuten» publiserte Merete Kolberg Tennfjord og Rakel Gabrielsen nylig en fagkronikk om viktigheten av trening for endometriosepasienter. De argumenterer for at trening har positive effekter på personer med langvarige smerter, men…
Vi bruker informasjonskapsler for å kunne gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bla videre på siden aksepterer du at slik informasjon benyttes.
Aksepter