Hvordan TENS kan endre dagene med kroniske smerter – pasienthistorie

I denne historien får du møte en pasient som var utsatt for to alvorlige ulykker, i tillegg har han også gjennomgått kreft i spiserøret og komplikasjoner rundt dette (blant annet fått fjernet lukkemuskelen til magesekken). Han fått store problemer med fordøyelsen på grunn av medikamentbruk, og lider av KOLS. Til sammen har dette medført at han må leve med kroniske smerter resten av livet.

Skeptisk i starten

Sommeren 2021 fikk den 61 år gamle mannen et TENS apparat på smerteklinikken på Kongsberg Sykehus. Det var en sykepleier som foreslo at han skulle prøve dette. Han var skeptisk i starten og trodde ikke helt på at bruk av strøm som behandlingsform kunne hjelpe. Etter to uker ble han oppringt av sykepleier for å høre om hvordan det gikk, han hadde da kun prøvd apparatet én gang og ble oppfordret og motivert til å prøve videre.

Etter utprøving i en periode forstod han at dette apparatet kom til å forandre livet hans. 

Ulykker, operasjoner og opptrening

På tidlig 80-tallet ble den da 23 år gamle mannen utsatt for en bilulykke hvor han fikk en dobbel ryggmargskade og knuste ryggvirvler. Han var heldig som slapp unna uten nerveskader og lammelser.

Som ung mann trengte han ikke mye medisiner, men med alderen og andre diagnoser har behovet for og bruken av smertestillende økt.

I 2004 ble han utsatt for nok en bilulykke. Han fikk en alvorlig nakkesleng og tre år seinere ble han operert på Rikshospitalet. Operasjonen gikk som forventet. Han ble bra kort tid etter operasjonen, men bare to måneder senere ble smertene forverret igjen. Kanskje på grunn av at opptreningen var for hard. Smertene økte med tiden som gikk.

De siste 2-3 årene har smertene økt. Nå bruker han morfinsmerteplaster fast, plaster for overfølsomhet i nervene hver tiende uke, i tillegg til en rekke smertestillende tabletter pga. store smerter i hendene og spesielt smerter i selve huden fra operasjonen i nakken.

Den store forandringen

I starten prøvde han ut mange ulike TENS-programmer for å finne ut hva som fungerte for ham. Til slutt fant han en «oppskrift» som reduserte forbruket av smertestillende medisiner med opptil 90 %!«Jeg er i bedre humør, har mindre smerter og det kan gå opptil en uke før jeg må bruke smertestillende preparater»

Mann 61 år om TENS-bruk

Han benytter i dag program nr. 2 (P 02) i Neurotrac MultiTens som smertelindring i nakken, armer og hender. Allerede etter 10 til 20 minutters bruk er smertene kraftig redusert eller blir helt borte. Programmet kjører han gjerne store deler av dagen og er smertefri i nakke, armer og hender hele tiden under bruk. Dersom han bruker apparatet flere dager i strekk så kan han gjerne de påfølgende dagene være smertefri også uten preparater og bruk av apparatet.

Når over- og underarm får behandling bruker han program nr. 9 (P09). Program P09 er et høyfrekvent program med lav pulsbredde som anbefales ved nedsatt sensibilitet og ved nevropatiske smerter.

 Her startet han med 20 mA og avslutter opp mot 30 mA i løpet av åtte timer.

Dette fungerer bra for ham når utfordringen er smerter som begynner i nakken og forplanter seg videre i hendene.

I dag trener han to ganger i uken sammen med fysioterapeuten i tillegg til bruk av TENS-apparat, og han har fått mye bedre livskvalitet.

Mannen sier i dag at den store nedtrappingen av smertestillende har vært en viktig motivator. Før han prøvde apparatet hadde han ikke trodd at det skulle hjelpe så mye. I dag er han glad at han våget å prøve noe nytt og ukjent!

Har du lyst til å prøve TENS? Ta kontakt med oss på Quintet.

Publisert

Nyheter

Underlivssmerter

Hjelpemidler for Seksuallivet

Orgastisk dysfunksjon

Erektil dysfunksjon

Smerter ved samleie

Hard Flaccid Syndrome: En pasienthistorie

Vi kom nylig i kontakt med en mann, vi kaller ham «Morten» i denne saken, som over flere år har slitt med smerter og ubehag i penis og bekkenområdet. Han oppsøkte i…

Nyheter

Bekkenbunnsplager & inkontinens

Husk bekkenbunnstrening

HUSK bekkenbunnstrening!   I samarbeid med uroterapeut Linn Elin Rødal lanserer vi klistermerker som det helt enkelt står «husk» på. Linn Elin fikk ideen etter å ha snakket med en pasient som…
Vi bruker informasjonskapsler for å kunne gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bla videre på siden aksepterer du at slik informasjon benyttes.
Aksepter