Perineumstudien – de første resultatene er publisert

De fleste som jobber med kvinnehelse har fulgt spent med på «Perineumstudien» som er et samarbeid mellom Akershus Universitetssykehus og Karolinska Universitetet i Stockholm. Nå er de første resultatene fra studien klare. VG publiserte 10. februar en sterk fortelling fra Judiths opplevelse med fødselsrift og mange år med lekkasjeplager.

 

Den første artikkelen «Levator muscle avulsion and subsequent vaginal delivery: longitudinal 8-year follow-up» (29. januar 2024) undersøkte levatoravulsjon de første 8 årene etter første vaginale fødsel hos 195 kvinner. Forskerne sammenliknet kvinner som gjennomgikk flere vaginale fødsler i perioden på 8 år med kvinner som ikke fikk flere vaginale fødsler. De fant en sammenheng mellom levatoravulsjon og hiatus-størrelse , men ikke forskjell mellom gruppene på prolaps-symptomer. Kun én av kvinnene som fødte bare ett barn fikk forverret sin levatoravulsjon i løpet av oppfølgingstiden.

 

Den andre artikkelen «Occurence and risk factors for second-degree perineal tears: A prospective cohort study usin a detailed classification system» (2. februar 2024) omhandler kartlegging av risikofaktorer og forekomst av andregrads fødselsrifter hos 880 norske kvinner.

 

Den tredje artikkelen «The severity of second-degree perineal tears and perineal pain during three months postpartum: A prospective cohort study» (23. januar 2024) følger samme gruppe kvinner 3 måneder etter fødsel og ser på sammenhengen mellom plagene og alvorlighetsgraden av riftene.

Publisert

Bekkenbunnsplager & inkontinens

Overaktiv blære

Analinkontinens

Underlivssmerter

Menn og inkontinens

Stressinkontinens og svak bekkenbunn

Tarmfunksjon og dens innvirkning på urinblæren

Tarmfunksjonen og dens innvirkning på urinblæren Tittelen er hentet fra stomi-og kontinenssykepleier Harriet Iren Olsens foredrag på uroteraputenes nordiske seminar og som er gjengitt i URO-INFOs høstutgave 2023, og som vi igjen…

Nyheter

Vi lanserer «Første fredag»!

Første fredag er et gratistilbud om praktisk workshop/opplæring hos oss på Bønes. Første fredag hver måned, året rundt, gjør vi oss altså klare til å ta i mot deg og dine kolleger…
Vi bruker informasjonskapsler for å kunne gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bla videre på siden aksepterer du at slik informasjon benyttes.
Aksepter