Tarmfunksjon og dens innvirkning på urinblæren

Tarmfunksjonen og dens innvirkning på urinblæren

Tittelen er hentet fra stomi-og kontinenssykepleier Harriet Iren Olsens foredrag på uroteraputenes nordiske seminar og som er gjengitt i URO-INFOs høstutgave 2023, og som vi igjen har fått lov til referere og gjengi her hos oss i Quintet.

Urinblæren og endetarmen har en felles opprinnelse i embryoet, og forbindelsen til sentralnervesystemet har store likheter. Dette gjelder både det autonome (som styrer aktiviteten av de indre organene) og det somatiske (de viljestyrte musklene). Nerverøtter S2-S4 kontrollerer den motoriske funksjonen til de ytre anal- og urinsfinkterne. Den anatomiske nærheten av de to organsystemene kan føre til at dysfunksjon i det ene kan påvirke, også mekanisk, funksjonen til den andre.

Harriet drar oss igjennom de tverrfaglige retningslinjene i forbindelse med utredning pg konservativ behandling av ulike funksjonsforstyrrelser i det anorektale området; fecal inkontinens, anal insuffisiens og obstipasjon og introduserer behandlingstrappen som gir oss en god påminnelse om hva som finnes av konservative tiltak. Tibialisstimulering og EMG biofeedback er en viktig del av det konservative behandlingsbildet.

Harriet forklarer videre overaktiv bekkenbunnssyndrom (OBBS), betydningen av anorectal vinkel, fistler og kommer også inn på nevrogene blæreforstyrrelser (der det må undersøkes om det foreligger nevrogen tarmforstyrrelse), betydningen av ryggmargsskader på tarmfunksjon, LARS syndrom og til slutt idiopatisk obstipasjon. Gode forklaringer, beskrivelser av utredninger og anbefalte behandlingstiltak.

Her kan du lese artikkeln i URO-INFO.

Publisert

Nyheter

Bekkenbunnsplager & inkontinens

Perineumstudien – de første resultatene er publisert

De fleste som jobber med kvinnehelse har fulgt spent med på «Perineumstudien» som er et samarbeid mellom Akershus Universitetssykehus og Karolinska Universitetet i Stockholm. Nå er de første resultatene fra studien klare.…

Nyheter

Vi lanserer «Første fredag»!

Første fredag er et gratistilbud om praktisk workshop/opplæring hos oss på Bønes. Første fredag hver måned, året rundt, gjør vi oss altså klare til å ta i mot deg og dine kolleger…
Vi bruker informasjonskapsler for å kunne gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bla videre på siden aksepterer du at slik informasjon benyttes.
Aksepter