Vagiwell 5LS

Dilatorbruk ved lichen sclerosus

Lichen sclerosus er en kronisk hudtilstand som ofte påvirker genital- og analområdet. Tilstanden kan føre til symptomer som kløe, svie, smerte, og i alvorlige tilfeller kan det føre til arrdannelse og innskrenkning av vaginalåpningen. Dette kan gjøre seksuell aktivitet og gynekologiske undersøkelser smertefulle og utfordrende.

 

En effektiv metode for å håndtere innsnevringen og forhindre ytterligere arrdannelse er bruk av vaginal dilator. Dilatorer er medisinske hjelpemidler som gradvis strekker vevet for å opprettholde eller øke vaginalåpningen.

 

Tips til dilatorbruk:

 

 1. Rådfør deg med helsepersonell: Før du begynner med dilatorbruk, er det viktig å snakke med en lege eller en spesialist i lichen sclerosus. De kan gi deg spesifikke instruksjoner basert på din tilstand og behov.

 

 1. Valg av dilator: Dilatorer kommer i forskjellige størrelser. Det er vanlig å starte med en mindre størrelse og gradvis øke til større størrelser etter hvert som vevet tilpasser seg. Som regel trenger du en litt større dilator ved lichen sclerosus – Vår dilator fra Medintim «Vagiwell 5LS» er spesielt utformet for pasienter med lichen sclerose.

 

 1. Hygiene: Vask hendene grundig og sørg for at dilatoren er ren før bruk. Bruk mild såpe og varmt vann til rengjøring.

 

 1. Bruk av glidemiddel: For å lette innsettingen og redusere ubehag, påfør en vannbasert glidemiddel på dilatoren.

 

 1. Rolige omgivelser: Finn et rolig og komfortabelt sted hvor du kan slappe av. Å være avslappet kan redusere smerte og ubehag.

 

 1. Innsetting: Finn en komfortabel posisjon, for eksempel liggende på ryggen med knærne bøyd. Før dilatoren forsiktig inn i skjeden. Ikke tving den inn, men la den gli inn gradvis. Det viktigste er å jobbe med tøying av vaginalåpningen, så dilatoren trenger ikke å gå så langt inn.

 

 1. Tid og hyppighet: Hold dilatoren på plass i 5-10 minutter, eller så lenge som legen din har anbefalt. Bruk den regelmessig – vanligvis flere ganger i uken.

 

 1. Etter bruk: Rengjør dilatoren grundig etter hver bruk og oppbevar den på et rent og tørt sted.

 

Fordeler ved dilatorbruk:

 • Forebygger arrdannelse: Regelmessig bruk av dilator kan bidra til å forhindre arrdannelse og innsnevring av skjeden, som er vanlig ved lichen sclerosus.
 • Øker komfort: Dilatorbruk kan redusere smerte og ubehag under seksuell aktivitet og gynekologiske undersøkelser.
 • Forbedrer livskvalitet: Mange kvinner opplever økt livskvalitet og redusert angst knyttet til seksuell aktivitet og medisinske undersøkelser.

 

Viktige hensyn:

 

Oppfølging: Regelmessige oppfølgingsbesøk hos legen er viktige for å overvåke fremdriften og justere behandlingen etter behov. Lichen sclerosus er en livsvlang tilstand.

Tålmodighet: Vær tålmodig og konsekvent med bruken. Forbedringer kan ta tid, men regelmessig bruk gir ofte gode resultater.

Lytt til kroppen: Hvis du opplever økt smerte eller ubehag, kontakt legen din. Det kan være nødvendig å justere behandlingen.

 

Lichen sclerosus kan være en utfordrende tilstand, men med riktig behandling og bruk av dilator kan mange kvinner oppnå en betydelig bedring i symptomer og livskvalitet.

Publisert

Nyheter

Underlivssmerter

Hjelpemidler for Seksuallivet

Orgastisk dysfunksjon

Erektil dysfunksjon

Smerter ved samleie

Hard Flaccid Syndrome: En pasienthistorie

Vi kom nylig i kontakt med en mann, vi kaller ham «Morten» i denne saken, som over flere år har slitt med smerter og ubehag i penis og bekkenområdet. Han oppsøkte i…

Nyheter

Bekkenbunnsplager & inkontinens

Husk bekkenbunnstrening

HUSK bekkenbunnstrening!   I samarbeid med uroterapeut Linn Elin Rødal lanserer vi klistermerker som det helt enkelt står «husk» på. Linn Elin fikk ideen etter å ha snakket med en pasient som…
Vagiwell 5LS
Vi bruker informasjonskapsler for å kunne gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bla videre på siden aksepterer du at slik informasjon benyttes.
Aksepter