Blå sløyfe = prostatakreftfokus!

November er prostatakreftens måned, og det med god grunn. 5000 rammes årlig. Prostatakreft er den hyppigste kreftformen i Norge, selv om den kun rammer menn.

Kan prostatakreft forebygges? Onani/sex med ejakulasjon minst 3-4 ganger per uke er vist å redusere risikoen for prostatakreft (Giles, CG et al, BJU International, 2003). Dette kan være utfordrende dersom man ikke har en partner, eller har lav libido. Vi vet om flere pasienter som har brukt vibrator for menn for å enkelt og raskt stimulere til utløsning. ManWand og Manta er tilgjengelige via NAVs rekvisisjonsordning.

Dersom man allerede har fått påvist prostatakreft er det viktig å vite at enkelte behandlingsmetoder (stråling og kirurgi) kan gi nedsatt erektil funksjon og inkontinens. Tap av erektil funksjon kan forebygges ved bruk av vakuumpumpe den første tiden etter kirurgi. Det finnes både batteridrevet og manuelle vakuumpumper tilgjengelig via NAVs rekvisisjonsordning. 

Mange plages med inkontinens etter operasjon. Trening av bekkenbunnen etter operasjon gjør det mer sannsynlig at man blir kvitt urinlekkasjen, og elektrostimulering og biofeedback kan være nyttige verktøy i opptrening etter operasjon. Ca 1/3 får ikke til å knipe riktig kun ved verbal instruksjon – derfor er det viktig å få veiledning til riktig teknikk!

Les fysioterapeut Linda Sørby sitt flotte innlegg om lekkasjeplager og viktigheten av bekkenbunnstrening etter operasjon her.

Publisert

Endometriose

Nyheter

Menn og inkontinens

Erektil dysfunksjon

Nye veiledere og brosjyrer!

Vi utarbeider og forbedrer stadig vårt infomateriell, og nå var det endometriose og menn som stod for tur. Du finner de nye brosjyrene nederst i denne saken. Akkurat nå arbeider vi med…

Endometriose

Smertelindring & muskeltrening

Trening og endometriose

I «Fysioterapeuten» publiserte Merete Kolberg Tennfjord og Rakel Gabrielsen nylig en fagkronikk om viktigheten av trening for endometriosepasienter. De argumenterer for at trening har positive effekter på personer med langvarige smerter, men…
Vi bruker informasjonskapsler for å kunne gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bla videre på siden aksepterer du at slik informasjon benyttes.
Aksepter