Blå sløyfe = prostatakreftfokus!

November er prostatakreftens måned, og det med god grunn. 5000 rammes årlig. Prostatakreft er den hyppigste kreftformen i Norge, selv om den kun rammer menn.

Kan prostatakreft forebygges? Onani/sex med ejakulasjon minst 3-4 ganger per uke er vist å redusere risikoen for prostatakreft (Giles, CG et al, BJU International, 2003). Dette kan være utfordrende dersom man ikke har en partner, eller har lav libido. Vi vet om flere pasienter som har brukt vibrator for menn for å enkelt og raskt stimulere til utløsning. ManWand og Manta er tilgjengelige via NAVs rekvisisjonsordning.

Dersom man allerede har fått påvist prostatakreft er det viktig å vite at enkelte behandlingsmetoder (stråling og kirurgi) kan gi nedsatt erektil funksjon og inkontinens. Tap av erektil funksjon kan forebygges ved bruk av vakuumpumpe den første tiden etter kirurgi. Det finnes både batteridrevet og manuelle vakuumpumper tilgjengelig via NAVs rekvisisjonsordning. 

Mange plages med inkontinens etter operasjon. Trening av bekkenbunnen etter operasjon gjør det mer sannsynlig at man blir kvitt urinlekkasjen, og elektrostimulering og biofeedback kan være nyttige verktøy i opptrening etter operasjon. Ca 1/3 får ikke til å knipe riktig kun ved verbal instruksjon – derfor er det viktig å få veiledning til riktig teknikk!

Les fysioterapeut Linda Sørby sitt flotte innlegg om lekkasjeplager og viktigheten av bekkenbunnstrening etter operasjon her.

Publisert

Endometriose

Bekkenbunnsplager & inkontinens

Underlivssmerter

Smertelindring & muskeltrening

Svangerskap og fødsel

Underlivssmerter

Hjelpemidler for Seksuallivet

Smerter ved samleie

Pelvic Pain Awareness Month

Pelvic Pain Awareness Month (Bekkensmerteoppmerksomhetsmåned): økt kunnskap og støtte for de som lever med bekkenbunnssmerter Pelvic Pain Awareness Month markeres i mai hvert år for å øke bevisstheten om bekkenbunnssmerter, en tilstand…

Nyheter

Smertelindring & muskeltrening

Ønsker du å stå på behandlerlisten vår?

Vi får ofte henvendelser fra helsepersonell og deres pasienter som ønsker å prøve TENS/TEMS som behandling. Vi har derfor opprettet en oversikt på vår nettside over terapeuter som innehar denne kompetansen. Dette…
Vi bruker informasjonskapsler for å kunne gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bla videre på siden aksepterer du at slik informasjon benyttes.
Aksepter