Studie: Sammenlikning av Ferticare 1.0 og Ferticare 2.0

Du kan lese studien i fulltekst her.

Forskere ved Universitetet i Miami (Florida, USA), University of British Columbia (Vancouver, Canada), Universitetet i København (Danmark), National Rehabilitation Hospital (Washington DC, USA) og Karolinska institutet (Stockholm, Sverige) har sammenliknet effekten av Ferticare 1.0, og den nye Ferticare 2.0. Ferticare har lenge vært det hjelpemiddelet som har best klinisk dokumentasjon for å skape utløsning hos menn med ryggmargsskade. Fra 1995 til 2017 ble Ferticare, eller Multicept, produsert i Danmark. Hjernen bak Ferticare er den danske urologen Christian Jensen. Patentet på Ferticare ble kjøpt opp av amerikanske Reflexonic, og Ferticare 2.0 kom på markedet mot slutten av 2019.

Hva er forskjellen på Ferticare 1.0 og Ferticare 2.0?

Funksjonaliteten til Ferticare 2.0
  • Ferticare 2.0 har innebygget chip-teknologi, noe som muliggjør drift av en sterkere motor.
  • Motoren i nye Ferticare 2.0 drives av litium-ionbatteri (tidligere var det nikkel-kadmiumbatteri). Batteriene har dermed lenger leve- og brukstid.
  • Amplitudegeneratoren er også redesignet, men prinsippet for vibrasjon er det samme som i den første versjonen.
  • Mekanismen for bevegelse og dreiemoment ble redesignet for å hindre at platen slutter å vibrere når den får motstand.
  • Utformingen av knapper og indikatorer for amplitude og frekvens er forbedret.
  • Designet på de utbyttbare skivene er endret for å gjøre det mindre sannsynlig at de knekker ved festepunktet.

 

Deltakere:

Deltakerne var 15 menn med ryggmargsskade som tidligere hadde prøvd Ferticare 1.0 og/eller Viberect X3. Deltakerne hadde forskjellige utgangspunkt – lave thorakale, høye thorakale og cervikale skader. Tilstedeværelse/fravær av bulbocavernøs refleks og hoftebøyerefleks ble rapportert. Disse to refleksene regnes som gode indikatorer på sannsynligheten for å lykkes med en penisvibrator. Mennene i studien bestod både av menn som tidligere hadde fått utløsning med bruk av en penisvibrator, og to menn som ikke tidligere hadde fått utløsning med bruk av en penisvibrator. (De to sistnevnte fikk heller ikke utløsning med Ferticare 2.0.)

 

Protokoll:

Først ble blæren tømt, og deltakere med skade i T6-nivå og høyere ble behandlet med 20 mg nifedipine for å forhindre autonom dysrefleksi. Blodtrykket ble målt hvert minutt gjennom hele stimuleringsperioden.

Steg 1: Én Ferticare 2.0 med 2,5 mm amplitude og frekvens 100 hertz ble plassert mot dorsale glans penis (oversiden av penishodet). Stimuleringstiden var 2 minutter. Huden ble undersøkt for eventuelle skader. Dersom huden var intakt gikk man videre til steg 2.

Steg 2: Én Ferticare 2.0 med 4,0 mm amplitude og frekvens 100 Hz ble plassert mot dorsale glans penis. Stimuleringstiden var 2 minutter. Dersom man fremdeles ikke hadde lykkes med å fremkalle utløsning, og dersom hud og blodtrykk fremdeles var upåvirket, gikk man videre til steg 3.

Steg 3: To Ferticare 2.0 ble forsøkt: den ene plassert mot dorsale glans penis og den andre plassert mot frenulum av glans penis. Stimuleringstiden var 2 minutter. Hvert apparat ble satt til 2,5 mm amplitude og frekvens 100 Hz. Dersom det fremdeles ikke var oppnådd utløsning ble deltakeren registrert som et mislykket forsøk.

Resultat:

Av tabellen til høyre ser man at steg 1 i protokollen var tilstrekkelig for å oppnå utløsning hos de fleste. Verdt å merke seg er at to av deltakerne fikk utløsning først ved bruk av to apparater. To av deltakerne hadde retrograd utløsning (dvs. sæden hovedsakelig gikk i blæren).

 

Diskusjon:

Ryggmargsskader rammer hovedsakelig unge menn som er midt i beste reproduktive alder. De fleste med ryggmargsskade mister utløsning. For å bli biologiske fedre må derfor disse mennene få hjelp til å avgi sædprøve, og penisvibrator er førstelinjebehandling.

En svakhet med studien er at deltakerne var utvalgt og de fleste hadde prøvd vibrasjonsterapi tidligere. Det burde også gjennomføres studier på menn som ikke har prøvd vibrasjonsterapi tidligere. Det er planlagt flere studier. Denne studien sammenliknet heller ikke med andre apparater direkte.

 

Konklusjon:

Ferticare 2.0 er et sikkert og effektivt hjelpemiddel for å oppnå utløsning hos menn med ryggmargsskade.

Publisert

Vi bruker informasjonskapsler for å kunne gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bla videre på siden aksepterer du at slik informasjon benyttes.
Aksepter