Tibialisstimulering mot overaktiv blære for menn – en litteraturstudie

Lotte M. Eri Mjelde er sykepleier på gynekologisk poliklinikk på sykehuset i Vestfold. Da hun tok videreutdanning i klinisk sykepleie – uroterapi i 2014 skrev hun et litteraturstudie som omhandler tibialisstimulering for menn med overaktiv blære (OAB). Studien er noen år nå, men ble nylig publisert i medlemsbladet «UROINFO». Studien er fremdeles aktuell og belyser viktigheten av at det trengs mer forskning på feltet. Hensikten med studien var å undersøke om elektrisk stimulering av tibialisnerven kunne være et behandlingsalternativ for menn med OAB. Under kan du lese en sammenfatning og resten av studien kan du lese i sin helhet på lenken nederst.

Forfatteren foretok søk etter aktuell litteratur i ulike databaser. Det var veldig få studier på området og menn var i tillegg lavt representert. «Studiene viser imidlertid at pasientgruppen som ble behandlet med perkutan stimulering av tibialisnerven (PTNS) eller transkutan stimulering av tibialisnerven (TTNS, benevnt som TENS i denne studien) øker pasientens blærekapasitet, redusere antall daglige miksjoner, redusere episoder med nokturi og redusere episoder med urgencyinkontinens. Studiene viser også at pasientgruppens livskvalitet ble forbedret etter behandling med PTNS/TTNS.»

Fordi menn er lite representert i studier som har sett på effekten av behandlingen ble det ikke konkludert noe spesifikt for effekten av PTNS/TTNS hos menn med overaktiv blære. Lotte understreker i sin studie at «innervasjonene av blæren er lik hos menn og kvinner, det kliniske resultatet av studier utført på kvinner vil sannsynligvis også være lik for menn. Forslag til fremtidig forskning er å undersøke effekten av PTNS/TTNS hos menn og kvinner hver for seg.»

Litteraturstudie tibialisstimulering menn

Publisert

Relaterte saker

Endometriose

Bekkenbunnsplager & inkontinens

Underlivssmerter

Smertelindring & muskeltrening

Svangerskap og fødsel

Underlivssmerter

Hjelpemidler for Seksuallivet

Smerter ved samleie

Pelvic Pain Awareness Month

Pelvic Pain Awareness Month (Bekkensmerteoppmerksomhetsmåned): økt kunnskap og støtte for de som lever med bekkenbunnssmerter Pelvic Pain Awareness Month markeres i mai hvert år for å øke bevisstheten om bekkenbunnssmerter, en tilstand…

Nyheter

Smertelindring & muskeltrening

Ønsker du å stå på behandlerlisten vår?

Vi får ofte henvendelser fra helsepersonell og deres pasienter som ønsker å prøve TENS/TEMS som behandling. Vi har derfor opprettet en oversikt på vår nettside over terapeuter som innehar denne kompetansen. Dette…
Vi bruker informasjonskapsler for å kunne gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bla videre på siden aksepterer du at slik informasjon benyttes.
Aksepter