Tibialisstimulering mot overaktiv blære for menn – en litteraturstudie

Lotte M. Eri Mjelde er sykepleier på gynekologisk poliklinikk på sykehuset i Vestfold. Da hun tok videreutdanning i klinisk sykepleie – uroterapi i 2014 skrev hun et litteraturstudie som omhandler tibialisstimulering for menn med overaktiv blære (OAB). Studien er noen år nå, men ble nylig publisert i medlemsbladet «UROINFO». Studien er fremdeles aktuell og belyser viktigheten av at det trengs mer forskning på feltet. Hensikten med studien var å undersøke om elektrisk stimulering av tibialisnerven kunne være et behandlingsalternativ for menn med OAB. Under kan du lese en sammenfatning og resten av studien kan du lese i sin helhet på lenken nederst.

Forfatteren foretok søk etter aktuell litteratur i ulike databaser. Det var veldig få studier på området og menn var i tillegg lavt representert. «Studiene viser imidlertid at pasientgruppen som ble behandlet med perkutan stimulering av tibialisnerven (PTNS) eller transkutan stimulering av tibialisnerven (TTNS, benevnt som TENS i denne studien) øker pasientens blærekapasitet, redusere antall daglige miksjoner, redusere episoder med nokturi og redusere episoder med urgencyinkontinens. Studiene viser også at pasientgruppens livskvalitet ble forbedret etter behandling med PTNS/TTNS.»

Fordi menn er lite representert i studier som har sett på effekten av behandlingen ble det ikke konkludert noe spesifikt for effekten av PTNS/TTNS hos menn med overaktiv blære. Lotte understreker i sin studie at «innervasjonene av blæren er lik hos menn og kvinner, det kliniske resultatet av studier utført på kvinner vil sannsynligvis også være lik for menn. Forslag til fremtidig forskning er å undersøke effekten av PTNS/TTNS hos menn og kvinner hver for seg.»

Litteraturstudie tibialisstimulering menn

Publisert

Relaterte saker

Endometriose

Nyheter

Menn og inkontinens

Erektil dysfunksjon

Nye veiledere og brosjyrer!

Vi utarbeider og forbedrer stadig vårt infomateriell, og nå var det endometriose og menn som stod for tur. Du finner de nye brosjyrene nederst i denne saken. Akkurat nå arbeider vi med…

Endometriose

Smertelindring & muskeltrening

Trening og endometriose

I «Fysioterapeuten» publiserte Merete Kolberg Tennfjord og Rakel Gabrielsen nylig en fagkronikk om viktigheten av trening for endometriosepasienter. De argumenterer for at trening har positive effekter på personer med langvarige smerter, men…
Vi bruker informasjonskapsler for å kunne gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bla videre på siden aksepterer du at slik informasjon benyttes.
Aksepter