pelviwand therawand

Myofascielle bekkensmerter og PelviWand

Hva er myofascielle bekkensmerter?

Myofascielle bekkensmerter (Myofascial Pelvic Pain) er en smertetilstand hvor smerten antas å ha sitt opphav i forkortet stram og øm muskulatur i bekkenbunnen. Myofasciene er muskelkjededrag som finnes i alle muskler i hele kroppen. De fordeler tensjon/spenning i muskulaturen og knytter musklene i kroppen sammen. I denne artikkelen får du en interessant utdyping til hvorfor kunnskap om myofasciene er viktig i møte med pasienter med myofascielle smerter. Myofascielle bekkensmerter rammer både kvinner og menn. Myofascielle smerter blir ofte ikke fanget opp (Pastore et al., 2012). Smertene gir ofte nedsatt seksualfunksjon hos både kvinner og menn. Refererte smerter til naboorganer i bekkenet er vanlig.

Myofascielle smerter er det mest presise begrepet, men også begrepene «triggerpunkt» og «muskelknuter» er mye brukt. I denne artikkelen har vi valgt å bruke de samme begrepene som artiklene vi referer til selv bruker.

Hvordan kan massasjestav brukes for å bedre smertene?

Mange fysioterapeuter bruker massasjestav – for eksempel Pelviwand for å massere myofasciene. Staven fungerer litt som en forlenget finger, og prinsippene for manuell palpering gjelder også ved bruk av stav. Det vil si at man unngår å legge press direkte dorsalt eller ventralt, men kan massere lateralt. Du kan lese mer om fremgangsmåten ved bruk av Pelviwand i brukerveiledningen. Massasjestaven gjør at pasienten også kan behandle seg selv hjemme etter opplæring hos kompetent fysioterapeut.

Her finner du eksempler på forskning som viser bedring ved bruk av massasjestav:

Bedre effekt på smerter når stav blir kombinert med biofeedback og elektrostimulering (BES) enn BES alene:

Xu et al. (2021) sammenliknet effekten av BES med og uten egenbehandling med massasjestav og fant bedre effekt hos de pasientene som fikk instruksjon til hjemmebehandling med massasjestav.

Redusert medikamentbruk:

En studie fra Anderson et al. (2015) med 374 deltagere viste at pasientene selv reduserte medikamentbruken når de fikk behandling mot myofascielle smerter. Nærmere 80 % av deltagerne var menn.  

Bedret seksualfunksjon hos menn:

En annen studie fra Anderson et al (2006) fant tydelig bedring i seksualfunksjonen hos menn behandlet med triggerpunktmassasje.  Hos menn med myofascielle bekkensmerter kan både ejakulasjonssmerter, vansker med ejakulasjon og nedsatt lyst være vanlige utfordringer. Smerter fra urinveiene er også vanlig. Over 70 % av deltagerne i studien hadde signifikant bedring av sine symptomer etter behandling.

Like effektiv hos menn og kvinner:

Nok en studie fra Anderson et al. (2016) viste lik bedring hos kvinner og menn med bruk av massasjestav i behandling av ulike smertetilstander i bekkenbunnen.

Trygt og effektivt:

I denne artikkelen finner Anderson et al. (2011) at bruk av massasjestav til hjemmebehandling hos pasienter med bekkensmerter er trygt og effektivt.

Publisert

Relaterte saker

Nyheter

Bekkenbunnsplager & inkontinens

Husk bekkenbunnstrening

HUSK bekkenbunnstrening!   I samarbeid med uroterapeut Linn Elin Rødal lanserer vi klistermerker som det helt enkelt står «husk» på. Linn Elin fikk ideen etter å ha snakket med en pasient som…

Nyheter

Referat fra APFM

Her har vi notert underveis i foredragene fra årets Arctic Pelvic Floor Meeting i Tromsø. Det var kjekt å se engasjementet for bekkenbunnsdysfunksjon på tvers av faggrupper, og ikke minst interessant å…
pelviwand therawand
Vi bruker informasjonskapsler for å kunne gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bla videre på siden aksepterer du at slik informasjon benyttes.
Aksepter