Har du hørt om integralteorien?

 

Integralteorien, eller midt-urethral teorien, begrunner hvorfor Efemia er den riktige urinstopperen for deg. Det var en svensk lege Dr. Ulmsten, som på 90-tallet var den første som snakket om «mid-urethra-teorien». Teorien var basert på ideen om at den midtre delen, og spesielt den midtre tredje delen av urinrøret, har en sentral rolle i å opprettholde kontinens.

Ulmsten oppdaget at det maksimale lukketrykket finnes ved den midtre tredjedelen av urinrøret. Her er det også stor blodsirkulasjon og mange nerver kobles til her (innervasjon). Det er her urinstrømmen bryter eller stopper, og ikke ved blærehalsen (som en eldre teori, «trykkoverføringsteorien», hevder).

Pubo-urethrale ligamenter og urogenital diafragma ligger også her på den midterste tredjedelen, og det er disse som gir uretral støtte.

Teorien hevder at dynamisk støtte (som bindevev, muskler og leddbånd), intakt blodsirkulasjon og innervasjon på den midterste tredjedelen av urinrøret er grunnlaget for å opprettholde kontinens. Denne teorien har vært utgangspunktet når man har utviklet nye kirurgiske operasjonsteknikker (som TVT) eller produsert nye innovasjoner som Efemia Bladder Support.

På bildet til venstre ser man normal anatomi ved lav buktrykk, og til høyre normal anatomi hos en kvinne med økt abdominalt trykk (for eksempel på grunn av hosting eller jogging). Legg merke til hvordan blæren skyves tilbake og urinrøret bøyer seg for å forhindre urinlekkasje.

Årsaken til såkalt stressinkontinens er egentlig svake eller skadde leddbånd og/eller muskler som skal støtte midten av urinrøret.

På bildet til venstre ser du anatomien hos en kvinne med stressinkontinens under økt abdominaltrykk. Blæren presses bakover og den bakre veggen av urinrøret går ned fordi den ikke holdes oppe av det slappe ligamentet. Veggene i urinrøret trekkes derfor fra hverandre og urin kan strømme ut fordi musklene og leddbåndene som skal holde og støtte urinrøret er strukket eller skadet. På figuren til høyre ser man hvordan Efemia urinstopper (plasseres i vagina) gir mekanisk støtte miduretralt og dermed gir den nødvendig støtten for å holde veggene i urinrøret sammen.

Integralteorien handler derfor om at urinrøret trenger tilstrekkelig støtte fra leddbånd og muskler, spesielt i den midtre tredjedelen, for at kvinnen skal være kontinent. Løse leddbånd som følge av for eksempel fødsel eller alder gjør at urinrøret ikke får nok støtte, verken fra leddbånd eller svake muskler. Bekkenbunnstrening kan være hjelpe mange, men ikke alle kommer i mål med kun bekkenbunnstrening.

Efemia kan brukes i opptil 16 timer i strekk, men kan også benyttes kun når man forventer lekkasje – for eksempel på joggetur, under trening eller i allergisesongen (nysing). Efemia gir umiddelbar symptomlindring slik at du slipper urinlekkasje mens du trener opp bekkebunnen eller mens du venter på operasjon.

Publisert

Relaterte saker

Nyheter

Kurs/work shop i Bergen 20. september

Denne høsten har vi holdt vårt første fysiske kurs innen elektrostimulering og EMG biofeedback. Vi fikk besøk av 20 ivrige og engasjerte terapeuter fra hele landet. Vi synes det er fantastisk med…

Nyheter

Seksualitet ved revmatiske sykdommer

Forskning viser at seksualitet er vanskelig å snakke om for både helsepersonell og for pasienter, og mange kan oppleve det som både tabu og for privat (Dammen et al., 2020; Fennell &…
Vi bruker informasjonskapsler for å kunne gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bla videre på siden aksepterer du at slik informasjon benyttes.
Aksepter