Bruk av EMG-biofeedback i klinikken

Vi får mange henvendelser om EMG-biofeedback og hvordan det kan brukes i klinikken. Vi tenkte derfor det var på tide med en liten introduksjon til hva EMG er og noen forslag til hva det kan brukes til når man jobber med bekkenbunn hos kvinner, menn og barn.

 

EMG står for ElektroMyoGrafi og måler den elektriske aktiviteten i muskulaturen. Denne aktiviteten fremstilles som en graf (elektromyogram) med tid på x-aksen og utslag (som regel målt i mikrovålt) på y-aksen. Når en muskel trekker seg sammen (kontraherer) skapes det et elektrisk potensiale i muskulaturen. Vanligvis skyldes dette et nervesignal som forteller muskulaturen at den skal trekke seg sammen, men man kan også stimulere muskelen til å trekke seg sammen direkte ved å gi strøm. Det er denne mekanismen man utnytter når man trener bekkenbunnen med prober (funksjonell elektrostimulering) eller andre muskler (TEMS). Men la oss holde oss til EMG i denne artikkelen.

Bruksområder:

 • Tilbakemelding til pasienten: «Biofeedback» sier noe om at vi måler et biologisk fenomen («bio») som gir en tilbakemelding («feedback») til pasienten. Dette er svært nyttig når det kommer til bekkenbunnsmuskulatur som er vanskelig tilgjengelig, og som mange av oss ikke har et særlig bevisst forhold til. Mange pasienter får seg en ordentlig «aha-opplevelse» første gang de ser spenningsnivået i bekkenbunnen visualisert på denne måten.
 • Avspenning er kanskje det vanligste bruksområdet til EMG-biofeedback. Mange pasienter sliter med smerter og plager i bekkenbunnen på grunn av hyperton muskulatur. Ved å fremstille muskelaktiviteten direkte mens du instruerer pasienten kan du se spenningsnivået i behandlingsøyeblikket, men også få et objektivt mål på spenningsnivået over tid.
 • Bekkenbunnstrening  kan gjøres som ETS (Elektromyografi Trigget Stimulering) – det vil si at man måler muskelaktiviteten og stiller inn apparatet slik at det gir strøm som skal hjelpe med et knip på akkurat det mikrovoltnivået du bestemmer. På denne måten kan pasienter med svak muskulatur hjelpe til i knipet og kjenne hvordan et knip skal kjennes ut. Etter hvert kan du justere på innstillingene slik at pasienten gjennomfører mer og mer av knipet selv.
 • Dyssynergiproblematikk hos barn og voksne kan gi både inkontinens og forstoppelse. Dyssyergi betyr at det er manglende koordinering mellom ulike muskelgrupper som gjør at de jobber mot hverandre og uhensiktsmessig i forhold til ønsket adferd (defekasjon, urinering eller kontinens). Man kan bruke biofeedback for å veilede bekkenbunnstreningen og koordinasjonen hos slike pasienter. Dette krever god kjennskap til biofeedback og bekkenbunnsfunksjonen.

 

 

Feilkilder:

 • Man måler aktivitet i andre muskelgrupper enn man tror: for eksempel at pasienten hjelper til med sete-, lår- eller bukpressemuskulatur. Det kan gi pene EMG-målinger (eller trykkmålinger), men du må altså holde et øye med pasientens teknikk når du gjennomfører målingene. Typisk vil det også gi høyere utslag enn man kan forvente av bekkenbunnsmuskulatur. For mange er det å identifisere riktig muskulatur en viktig del av å gjennomføre bekkenbunnstrening!
 • Som regel brukes probe for å måle muskelaktiviteten i bekkenbunnen, men man kan også bruke hudelektroder i perinealområdet dersom prober ikke er aktuelt. Da er man også lenger unna muskulaturen og må være ekstra nøye med å følge med på pasientens teknikk.
 • «Skurr på linja» kan skje dersom apparatet er svært nært annet elektronisk utstyr. Pass derfor på at ikke f.eks. en mobil eller PC befinner seg i umiddelbar nærhet av apparatet. I tillegg er det viktig å bruke referanselektroden.

 

Software:

 • Dersom du kjøper/rekvirerer MyoPlusPro med Bluetooth så får du gratis programvare med apparatet. Denne programvaren kan du bruke på PC for å få enda mer detaljerte og avanserte opplysninger og statistikk fremstilt. I tillegg kan du få en speilfunksjon på PC-en slik at apparatets skjerm kan vises på PC-skjermen.

Vanlige spørsmål:

 • Hva er vanlige hvileverdier i bekkenbunnen? I en ideell verden er hvileverdien gjerne helt nede på 3 mikrovolt, men mange pasienter trenger lang tid før de klarer å få til så god avspenning. Du kan justere på apparatets innstillinger for å få en passe fremstilling av grafen på skjermen for det EMG-nivået din pasient er på.
 • Hvilke apparater har EMG-biofeedback? MyoPlusPro har EMG-biofeedback og finnes på avtale med alle norske helseforetak.
 • Kan MyoPlusPro noe annet enn EMG? Ja, MyoPlusPro er et fullverdi elektrostimulerings- og biofeedbackapparat.
 • Finnes det mindre prober enn «Periform» eller «Anuform»? Ja, vaginalt kan du forsøke Anuform-proben som er noe mindre enn Periform, men vi har også enda mindre prober, for eksempel Analys+ eller Novatys. Vi har også større prober, Dynaprobe, hvis det er nødvendig. Hvis selv ikke de minste probene er små nok så kan du vurdere hudelektroder i perineum.

 

 

Publisert

Relaterte saker

Relaterte produkter

Relaterte brosjyre

Nyheter

Nye TENS-veiledere!

Ny veileder for TENS ved hode- og ansiktssmerter + nevropatiske smerter I høst holdt spesial fysioterapeut Mathilde Myklebust et webinar som omhandlet TENS ved hode- og ansiktssmerter samt migrene. Dette var et…

Nyheter

Bekkenbunnsplager & inkontinens

Stressinkontinens og svak bekkenbunn

Efemia Academy

Den svenske produsenten av Efemia, Invent Medic, bidrar aktivt med webinarer for opplæring av helsepersonell. Nå har de satt opp en rekke webinarer våren 2024. Webinarene avholdes på svensk, og du kan…
Vi bruker informasjonskapsler for å kunne gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bla videre på siden aksepterer du at slik informasjon benyttes.
Aksepter