Tonjes historie om TENS og endometriose

Tonje Kårvand er 35 år og har en fysisk krevende jobb som kokk. Hun ønsker å dele sin historie i håp om at flere kan prøve TENS. «TENS har reddet livet mitt. Flere må jo få vite om denne behandlingen!» 

Et smertehelvete 

Smertene til Tonje begynte allerede da hun var 13, men ble verre da hun var 19. «Smertene var uutholdelige. Jeg måtte slutte i både studier og arbeid. Livet mitt stanset helt opp». Moren til Tonje hadde også endometriose, og Tonje mistenkte at hun hadde det samme. Hun var lenge under utredning og til flere undersøkelser, men diagnosen uteble. De fant ingen tegn til endometriose ved laparoskopi. Smertene hennes var kroniske, og hun hadde ingen smertefrie dager på tross av at hun prøvde flere typer smertestillende. Smertene ble gradvis verre og Tonje hadde ligget hjemme med smerter i 2 år da hun i desperasjon tok kontakt med en lege på Ullevål som var ekspert på endometriose. Hun var nå blitt 25 år og hadde slitt med smerte nesten halve livet. 

Hva er endometriose? 

Endometriose er en lidelse som bare rammer kvinner. Den skyldes at slimhinnevev som likner livmorens endometrium (livmorens slimhinnelag) befinner seg utenfor livmorhulen. Tilstanden er vanlig, men hos de fleste gir den ikke symptomer. Hos de med symptomgivende endometriose er det mest fremtredende symptomet smerter – enten sykliske (relatert til eggløsning og menstruasjon) eller kroniske smerter med påfølgende endringer i søvn, appetitt, humør og funksjonsnivå. I tillegg er det mange som plages med dype støtsmerter ved samleie, smertefull vannlating, avføring og barnløshet.  

Diagnose: Endometriose 

Legen på Ullevål gjorde en ultralydundersøkelse av Tonje og fant klare tegn til endometriose. Han anbefalte henne å starte på hormonbehandling. Behandlingen hjalp litt, men allerede året etter fikk hun innvilget hysterektomi (fjerning av livmor). Det var en stor avgjørelse å ta, men Tonje var ikke i tvil. Smertene avtok umiddelbart etter at livmoren ble fjernet, og Tonje så lyst på fremtiden. Hun gjenopptok skole og aktiviteter. 

En stund etter operasjon blusset imidlertid smertene opp igjen. Tonje henvendte seg på nytt til helsevesenet for å få hjelp. «Det var vanskelig å bli tatt på alvor. Jeg følte meg flere ganger mistenkeliggjort – de trodde jeg bare ville ha flere vanedannende smertestillende. Jeg husker også en gynekolog som mente at endometriose først og fremst var et psykisk problem». 

Fysioterapeut og TENS 

Tonje oppsøkte en fysioterapeut som anbefalte TENS. Tonje har nå brukt TENS nesten daglig i ett år. I begynnelsen måtte hun kombinere TENS og smertelindrende medikamenter, men nå klarer hun seg uten. «Jeg bruker mye mindre vanedannende medisiner nå. Det kjennes helt fantastisk, men jeg er også lei meg for at jeg ikke oppdaget TENS da jeg var yngre». Smertekarakteren oppleves også annerledes etter at hun begynte med TENS sier Tonje – intensiteten er lavere og varigheten kortere. Mens hun tidligere måtte avbryte aktiviteten og legge seg ned på grunn av smertene, kan hun nå sette på elektrodene og fortsette med det hun gjorde. «Forskjellen på hverdagen min er enorm. Nå kjenner jeg apparatet godt og kan sette det på med en gang jeg merker at smerten kommer». 

Fysioterapeuten fant frem til innstillinger og hudelektrodeplasseringer som passet for Tonje. Her er innstillingene Tonje har brukt, men vær obs på at man må prøve seg frem for å finne optimale innstillinger for den enkelte. Ofte er høyfrekvent stimulering det mest effektive. Det tar den akutte smerten. 

Apparat: NeuroTrac MultiTENS 
Program: P04 
Strømstyrke: 25 mA (i gjennomsnitt) 
Hudelektroder: 100 x 50mm. Veksler mellom plassering over eggstokkene og korsrygg. 
Varighet: Brukes ofte i 4 timer. Apparatet skrur seg av etter endt program, og Tonje sier hun som regel ikke trenger mer enn disse 4 timene. 

Tusen takk til Tonje for at hun ville dele sin historie og stå frem med både navn og bilde! Ta kontakt om du ønsker å komme i gang med TENS mot endometriose. 

Vi er nasjonal leverandør av TENS-apparater, og nå fås også forbruksmateriell som hudelektroder kostnadsfritt for deg som har fått apparat rekvirert av spesialisthelsetjenesten. Som behandler kan du melde deg på TENS/TEMS-kurs hos oss: 

Publisert

Relaterte saker

Nyheter

Bekkenbunnsplager & inkontinens

Husk bekkenbunnstrening

HUSK bekkenbunnstrening!   I samarbeid med uroterapeut Linn Elin Rødal lanserer vi klistermerker som det helt enkelt står «husk» på. Linn Elin fikk ideen etter å ha snakket med en pasient som…

Nyheter

Referat fra APFM

Her har vi notert underveis i foredragene fra årets Arctic Pelvic Floor Meeting i Tromsø. Det var kjekt å se engasjementet for bekkenbunnsdysfunksjon på tvers av faggrupper, og ikke minst interessant å…
Vi bruker informasjonskapsler for å kunne gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bla videre på siden aksepterer du at slik informasjon benyttes.
Aksepter