Bekkenbunnsplager & inkontinens

Fagområder

Generell informasjon

Inkontinens og andre bekkenbunnsplager trenger ikke å være et problem
Urinlekkasje eller ulike former for bekkenbunnsplager kan ramme alle, både unge og gamle, kvinner og menn. I Norge anslår en at ca 500 000 personer opplever problemer med lekkasje i større eller mindre grad. Også lekkasje av avføring / luft er en utbredt lidelse. Mange strever med ulike former for smertefull blære.

Avhengig av hvilken type og grad av inkontinens du lider av, kan din lege/terapeut foreslå konservativ behandling med eller uten medikamenter og bruk av anerkjente metoder som bekkenbunnstrening, blæretrening, elektrostimulering og/eller biofeedback.

Elektrostimulering og biofeedback er blant de enkleste, naturligste og minst invasive behandlingsmetodene som finnes i dag og har flere bruksområder. Mange velger derfor å starte med denne behandlingen for plagsom urinlekkasje. Elektrostimulering og EMG biofeedback har vist gode resultater ved behandling av både urin-og analinkontinens og ulike smertetilstander i underlivet.

Elektrostimulering – når du trenger litt hjelp
Det finnes flere former for elektrostimulering. Er en svekket bekkenbunnsmuskulatur årsak til lekkasjeplagene dine (stressinkontinens), tilfører du elektriske impulser for å lokalisere, aktivere og trene muskulaturen rundt urinrøret. Quintet anbefaler aktiv elektrostimulering – dvs. at du aktivt trekker sammen bekkenbunnen med stimuleringen når du har fått kontakt og lært å aktivere muskulaturen. Er en overaktiv blære (ofte også kalt urgeinkontinens) årsak til plagene dine, stimuleres de nerverefleksene som sørger for at blæren fungerer normalt. Elektrostimulering kan blant annet også benyttes i forbindelse med behandling av prolaps, avføringslekkasje, ulike smertetilstander og nedsatt sensibilitet hos både kvinner og menn.

EMG Biofeedback – din egen innsats gjelder
Ved trening med EMG (elektromyografisk) biofeedback, er det din egen innsats som gjelder. Bekkenbunnen kan både måles og trenes via sensorer som brukes enten vaginalt og/eller analt. Et skjermbilde på apparatet viser hvordan du aktiverer og spenner av i bekkenbunnsmuskulaturen, hvor sterk bekkenbunnsmuskulaturen er og hvor raskt den kan reagere. Her kan du selv følge fremgangen i bekkenbunnstreningen og det er motiverende! Terapeuten kan enten tilpasse et treningsprogram til deg eller bruke forhåndsinnstilte programmer.

Ved EMG biofeedback og elektrostimulering plasseres en vaginal probe i skjeden (for eksempel Periform ®). Et alternativ er den noe mindre anale proben som også kan brukes vaginalt (for eksempel Anuform ®).

Klikk deg inn på de ulike områdene vi jobber innenfor og les mer. Mange av produktene som benyttes i behandlingen kan rekvireres av legespesialist.

Vanlige plager som våre produkter kan hjelpe mot

Aktuelt og saker

Produkter

Brosjyrer og veiledere

Vi bruker informasjonskapsler for å kunne gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bla videre på siden aksepterer du at slik informasjon benyttes.
Aksepter